Studententaal #1

Studententaal

Misschien ken je het, misschien ook niet: studententaal. Het is een taaltje apart. Zit je in het studentenleven, weet je precies wat iemand bedoelt. Maar wanneer je weer terug gaat naar je oude vrienden, die niet plaats hebben genomen in het echte studentenleven, hebben ze geen flauw idee wat je aan het brallen bent. Daarom nu voor het eerst: studententaal! 

Een goed begin is het halve werk. Bij deze de eerste 10.

  1. Adje – Het zo snel mogelijk leegdrinken van een glas. Meestal wordt het glas binnen 7 seconden leeggedronken.
  2. Brak – De status waarin je lichaam verkeerd na een avondje zuipen. De meningen over de ernst van de situatie zijn verdeeld, maar het is sowieso naar een goed feestje en heel wat biertjes.
  3. Brassen – Hiervoor heb je twee mogelijkheden. Zo kan het gaan om het brassen van een object die van belang is. Denk hierbij aan een eigendom van een dispuut. Dit object kan worden teruggekregen door een tegenprestatie. Ook kan het bij brassen gaan om elkaar beetpakken bij de revers van een jasje en dan met geduw en getrek de ander op z’n rug proberen te krijgen. Degene die met zijn rug op de grond is beland geeft daarna een biertje aan de ‘winnaar’ bij de bar. Dit wordt gedaan om meningsverschillen op te lossen.
  4. De Snekkies – Voorheen de Snekkies, nu de Ji-Nos (slechtste naam en aanpassing ooit), de plek om ’s avonds/’s nachts/’s ochtends in Enschede een patatje te scoren. Of een Ed-burger. Over dat laatste later meer.
  5. Sjaars – De benaming voor een eerstejaars student (of eerstejaars lid van de studentenvereniging).
  6. SOG – Studie-Ontwijkend Gedrag. Dat wat iedere student doet terwijl hij keihard moet leren: Facebooken, CandyCrushen, schoonmaken.. Etcetera.
  7. Een braakje leggen – Ook wel: kotsen of spugen. ‘Ik denk dat ik even een braakje moet leggen..’
  8. Kiddo – Benaming voor nieuwe eerstejaars gedurende de intro. Deze benaming wordt vooral gebruikt door de doegroepouders, de personen die de kiddo’s onder hun hoede nemen tijdens deze 9 dagen.
  9. Feut – Een aspirantlid of een incapabel persoon. Op beide manieren kunnen ze niet zoveel.
  10. Dispuut – Groepering van mensen. Een leuk clubje waar je bij moet gaan. Hierin is veel verschil, daarom zijn er veel verschillende disputen.

Voor zover deze eerste versie van studententaal. Dat er nog maar vele mogen komen. Wel gek om er bij na te denken dat sommige woorden zo gewoon zijn geworden, terwijl ze voor andere mensen niet of nauwelijks te begrijpen zijn. Ach, heb je vandaag hopelijk ook nog iets geleerd :)

Laterrrrrr!
X Berry!

2 gedachtes over “Studententaal #1

Plaats een reactie